TEAMDALARNA.COM

- Där kan ni läsa om oss numera

jobb jobb jobb

Kategori: Amandas inlägg

Har jobbat hela dagen, nu ska vi snart käka - grillat! MUMS. När vi käkat så drar jag, mamma och Micke bort till stallet och lastar Rasmus och kör honom hem till Rättvik, härligt! Sen imorgon jobbar jag morgon till kväll så att Saga skulle ta Rasmus, så snällt av henne! :) Det går fortfarande inte att ladda upp bilder, trots att jag sitter på en annan dator nu? Kramisar Amanda

exprimenterarN

Kategori: Amandas inlägg

Skogsritt idag, tog en väg så vi klättrade mycket upp och ner - sen den vägen som jag tog idag är inte en sandstig som dom flesta vägarna i långlet är, utan tog en mer "skogstig" som är upptrampad men med mycket kottar & stubbar så han får hålla koll på fötterna och lyfta lite extra. Till "exprimentet" : Jag prövade bettlöst idag på Rasmus för första gången! Ett hackamore. Han trivdes väldigt bra med bettlöst och gick ner i form väldigt lätt och höll sig i en stadig form i både skritt, trav & galopp ute i skogen. På tisdag är det hoppträning så då tänkte jag pröva hackamore i hoppningen och om han går bra på det i hoppningen så tänker jag köpa ett. 269 :- på Hööks, då kan man passa på att beställa lite annat kul, hehe! ;) Hoppas på att han kan ha bettlöst i hoppningen, det vore så otroligt skönt då han trivdes så bra med det i skogen, förutom att han blev väldigt stark - men det är han alltid i skogen även med jaktstången. Och jag kan fortfarande inte ladda upp bilder på bloggen, tråkigt som tusan. Det kanske har fixat sig till imorgon. Kramisar Amanda

En resa tillbaka till ponnyåren

Kategori: Amandas inlägg

Idag tog jag och Malin moppen och for till Mora Ridklubb, våra gamla hemmabana. Vi hälsade på alla klubbhästarna, träffade Anna Smedhs och även den nya styrelsen Therese & Sandra. Det var jättekul att hälsa på och jag kände verkligen hur många fina flashbacks jag fick, underbara moraridklubbtiden. Mina bästa ponnyår. Mina absolut bästa år genom åren jag bott i Mora. Sedan går det inte att ladda upp bilden på blogg.se just nu? jätteknasigt.. Imorgon åker jag och Rassebus tillbaka till Rättvik och härliga Rättviks Ridklubb!! :)

Mobilbloggar

Kategori: Janinas inlägg

Bloggar från mobilen just nu och det går så jäkla segt att lägga in bilder så jag orkar inte krångla med det! Därför blir det något inlägg utan bilder, men hellre det än ingen uppdatering alls! :) Nalle har haft en lite lugnare dag idag med en promenad, och vi har flyttat hästarna till en av våra andra hagar som det har kommit upp grönt fint gräs i så dom har fått gått där och beta en stund..Båda två hästarna har varit trötta och legat ner och sovit i omgångar under dagen. Min syster mmsade en bild tidigare på när nalle och lattjo låg brevid varandra och vilade i hagen. Jag är lika trött jag också efter alla tidiga mornar och sena kvällar så det blir en lugn kväll idag. Jag, Simon, Ewe och Dennis ska spela super mario Wii senare. Annars har jag inga planer alls för resten av dagen. Skönt !

Gårdagens ridpass

Kategori: Janinas inlägg

Hade en väldigt pigg häst igår när jag red. Trodde nalle skulle vara trött efter löshoppningen dagen innan så som han brallade runt, haha! Men han var helt tvärt om. Skrittade en vända i byn på långa tyglar först och sen red jag på banan. Travade fram honom i låg form med mycket volter och serpentiner för att mjuka upp honom ordentligt i båda sidor. Övergick sen till att rida tempoväxlingar i traven. Varvade mellan att rida väldigt samlad trav på kortsidorna till ökad trav på långsidorna. Gick superbra! Han jobbade ordentligt med ryggen och trampade under sig fint och tog för sig i ökningarna. Sen övergick vi till galopparbetet. Galopperade i ganska ökat tempo för att få igång honom ordentligt och red sedan även tempoväxlingar i galoppen. Varvade mellan samlad kort galopp och arbetsgalopp och gjorde även en hel del ökningar även här. Jobbade sen honom på en åttvolt och red förvänd galopp. Är väldigt väldigt nöjd!!! Han var hur fin som helst och verkligen allting funkade. Jobbade sedan vidare i traven med skänkelvikningar och öppnor och avslutade sedan med en skrittvända i byn i ca 15 min. Hemma stretchade jag igenom honom ordentligt. Var så nöjd med honom efter ridpasset! =)

SaC-kväll

Kategori: Amandas inlägg

Min och Malins berömda Sex And The City-kväll som hade premiär förra året.

Nu ska jag ta och åka till Vika för att umgås med min fina vän Malin Hammarskjöld och kika på deras fölis! :) kommer hem imorgon, då blir det massor att göra!


Malin Hammarskjöld & Tequila, ett ekipage ni ponnyryttare kanske känner igen från tävlingar?
Ett helt grymt ekipage !! :)

Shopping

Kategori: Amandas inlägg

Ännu mera stålar brända till min prins, men nu är det sommar snart och eftersom Rasmus är knott-känslig så måste man ladda upp med alla olika möjliga knott avvisande medel, jag börjar lite smått med hästslava & flugspray.
Dessutom var det ett snyggt fleecetäcke på rea som jag fick lov att köpa :)


Rasmus nya bästa vän!

Kategori: Amandas inlägg




Kax Per, min systers "foderhäst" :)

Årets första "dopp"

Kategori: Amandas inlägg


Gårdagens ridpass:

Red med min Syster Johanna och hennes Pelle. Självklart har vi inte badat, men vi doppade tassarna lite bara, Rasmus tyckte det var jätteskoj med vatten! Längtar till sommaren så vi får ut och simma.


hemskaste matchningen, i know ;)



plask plask.



efter det red vi vilse..



sen när vi kom hem polerade vi hovar och rullade oss i hagen





Hoppning

Kategori: Amandas inlägg





Idag plockade jag fram en 5 & ½, ett räcke på diagonalen och ett stigsprång på ridbanan. Vi hoppade rätt lågt idag och red endast en halvtimme också för att jag ville bara ta det lite lugnt och känna på honom.
Prövade att hoppa på ett gagg-bett idag, det gick faktiskt väldigt bra, men han blev nog lite förvånad och undrade vad det var för konstigt. Jag älskar att pröva nya saker och att utforska!



Höjde sedan upp stigsprånget på 1,05 och det gick jättebra, han hade ett fint sug på hindret och hoppade fint över.

Gagg-bettet. Förstår inte hur Rasmus nästan alltid lyckas blunda när man ska ta kort på honom, haha! :)


Film från löshoppningen

Kategori: Janinas inlägg








Lite synd att det är filmat från fel vinkel bara, men det var lite svårt att få till det på annat vis när Michelle filmade från läktaren.


















Filmen kommer upp snart!

Kategori: Janinas inlägg



Håller på att laddar upp filmen från löshoppningen igår, men det tar sin lilla tid...men den kommer upp här i bloggen om en stund.
Michelle skulle igentligen kommit hit nu på morgonen och ridit en sväng på Lattjo med mig och Nalle. Men hon har fått nån slags allergi så hon kunde tyvärr inte. Så jag ska rida han en sväng lite senare på dagen och jogga honom lite i skogen samt jobba mycket lösgörande med honom. Han har säkerligen träningsvärk efter igår som han tog i !


















Löshoppning

Kategori: Janinas inlägg



Var i Orsa och löshoppade Nayeli idag för Therese Kax. Vilken duktig kille jag har ! Han tog i som attan och tyckte det var roligt att få springa löst och framförallt att få hoppa. Han tog hindrerna hur fint som helst och han fick beröm av Therese för hans teknik. Det var nog skönt för honom att få springa av sig lite också, ni ska bara se skutten han gjorde i början! haha, typ rodeohäst stil! Michelle följde med och filmade lite så tänkte lägga upp filmen i morgon.


Lite bildsnuttar från filmerna...(filmade med min iphone eftersom jag glömde kameran)
























Två snygga dressyrschabrak

Kategori: Vi tipsar!




Gillar dessa dressyrschabrak skarpt ! Finns även som allround schabrak och i fler färger, ni hittar dom här.






 











Tisdag

Kategori: Janinas inlägg



Idag har Nalle haft en vilodag som jag tror var skönt för honom. Jag själv har även haft en (nästan) häst/stallfri dag vilket också kan vara rätt skönt ibland. Fixade utsläppet imorse och pysslade lite med Nalle till kvällen. Resten av dagen har jag spenderat med Simon, Michelle och Erika. Har varit och testat fiskelyckan, men det var inte någon större fiskelycka där. Antar att det är för tidigt att fiska? nu har vi kommit hem till mig för en stund sen och ska kika på en skräckfilm :)

Imorgon står löshoppning i Orsa på schemat. Grymt !















Hiss/Diss

Kategori: Hiss/Diss






Vilken otrolig kvinna detta är!
Clemencé och hennes otroliga arbete med hästar en stor hiss för mig.



klagoinlägg

Kategori: Amandas inlägg

knappt någon minut över. dom senaste två dagarna har jag bara sovit 5 timmar sammanlagt - och jobbat i 19 timmar, har haft utsläpp båda mornarna också.
inatt fick jag sova 5 timmar i alla fall, hade utsläpp imorse också, sen mocka hela stallet (som tidigare dagar) det är 8 boxar, samt ridit två hästar minst, samt gjort annat gårdsarbete, min kropp är helt slut. jag tycker synd om den.
imorgon har jag utsläpp också, efter det ska jag åka och jobba några timmar.
usch och fy säger jag bara.

Mobilblogg - sol och värme !

Kategori: Janinas inlägg

Gud vilket härligt väder det är ute ! Strålande sol och varmt :) har ridit en super härlig ridtur med mamma för en stund sen. Hästarna var pigga och glada och solen värmde. Helt underbart! Har fixat klart allt med hästarna och stallet nu så nu ska jag lägga mig på studsmattan på gården och bättra på brännan lite ;) haha. Aldeles för fint väder ute för att sitta inne, så ut och njut nu allihopa !

SÖNDAG

Kategori: Janinas inlägg


God morgon! sov hos Simon inatt och hästarna skulle ha frukost och släppas ut imorse så halv 6 fick jag släpa mig ur sängen och fara hemmåt. Fixade först utsläppet nere i Nalles gamla stall (jag hjälper fortfarande till där nere med utfordringar osv eftersom jag har lovat att hjälpa till även fast jag tagit hem Nalle, plus att jag bor så nära) Sen åkte jag hem och släppte ut Nalle och Lattjo här hemma. Klockan är bara strax efter 7 nu så det gick rätt snabbt ändå! Nu ska jag äta lite frukost.

En nyduschad Nallepojke. Ren och fin, innan han hittade det lerigaste stället i hagen att rulla sig på..suck :)



Edit till Amanda angående mitt smeknamn "pullan". Haha, ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte ens själv varför jag fått det smeknamnet. Min bästa vän Ewelina började kalla mig det för ett bra tag sen, och jag tror inte hon vet själv ens just varför det blev "pullan". Jag och hon har alltid haft mindre vackra smeknamn på varandra och pullan är nog det värsta hittils ..eller ja, puskas har hon börjat kalla mig på senaste tiden så jag vet egentligen inte vad som är värst :) Det är rätt pinsamt om man t.ex. är bland folk och så ropar Ewe PULLAAAAAAAAN högt som tusan, vilket händer titt som tätt ;) Folk undrar säkert "jaha?" Nästan ingen av mina vänner kallar mig för Janina längre utan det blir aningen pullan, pullii, puskas, julle, ia, nina (eller linus av morfar) haha. Men just namnet "pullan" tycker jag låter som någon gammal höna, typ liknande "agda" eller nåt i den stilen. Aja, nu vet ni iallafall, och du också amanda ;)















Påskfirande

Kategori: Amandas inlägg

Stackars blogg som blir såhär överuppdaterad under så kort tid.
Men nu kommmer en påskhälsning från mig, ellinore och danish gold.




vi säger bara - tredje gången gillt,
Ännu ett till interskämt













ja juste

Kategori: Amandas inlägg

Tack Pullan för överlevnads-tecknet! Pullan är ett gammalt smeknamn som Fina-Janina har, men jag vill int veta grunden till hennes nickname! :p

Hon skrev glad påsk, vilket fick mig att inse att det är ju påsk nu.
Hoppas ni läsare har fått fina pådkägg av era pojkvänner om nu någon sådan finns eller av en familjemedlem.
Men en riktigt härligt påskählsning kommer nu från oss!













































Ta det lugnt, jag lever!

Kategori: Janinas inlägg


Såg att Amanda undrade vart jag och nalle tagit vägen! Haha. Nej men som ni kanske förstår så har dom senaste dagarna varit ganska tuffa efter förlusten av en av våra hästar. Så jag har helt enkelt valt att ägna dom senaste dagarna åt familjen och nalle har haft några dagars påsk vila och lugnare ridning. Antar att jag borde visat er ett litet livstecken iallafall men jag har verkligen inte alls kännt för att sätta mig ner och blogga när jag mått lite halvtaskigt. Men nu börjar dom vardagliga rutinerna komma tillbaka som vanligt igen och lattjo har accepterat att hans bästa hästkompis inte kommer tillbaka mer och nalle har gjort sig hemmastadd ordentligt och allt annat flyter på ! skönt ...Så imorgon så LOVAR jag en hel del inlägg från min sida ! Förlåt ännu en gång kära läsare och glad påsk på er !














Vilodag

Kategori: Amandas inlägg

Jenny ringde vid halv åtta idag , då hade jag precis kommit hem från jobbet och skulle byta om för åka till stallet, och berättade att Matts hade mockat & fixat åt Rasmus och att dom höll på att ta in hästarna nu så jag behövde inte åka till stallet idag om jag inte ville. Gissa vad skönt, först ha sovit tre och en halv timme och sen jobbat i tio timmar och sen bort till stallet och sen ut och träffat folk - det hade blivit för mycket. Tack Jenny & Matts!!
Imorgon ska jag & Ellan bort till stallet vid 7.00 och släppa ut hästarna och fixa allt på morgonen till Rasmus för jag börjar jobba kl 13.00 och slutar kl 22.00 så det blir skönt att ha allting klart på morgonen.
Nu ska jag och Ellinore träffa lite folk &  ladda upp för inte så mycket sömn till imorgon heller eftersom vi ska ha utsläpp imorgon, hehe!
Fan vad jag känner mig duktig.


Förresten, gårdagens motion för Rasmus var att jag hade lite lektion för Ellinore när hon red Rasmus , trimmade lite dressyr & hoppade några skutt. Ellinore hade trotts allt inte tappat allt för mycket ridning sedan hon flyttat till 08-stad för att gå ett sånt fjantig program som "hudterapeuft" (stavning) ! *internskämt*

bjuder på inte alltför glamorösa bilder på mig och Fisen från gårdagen ;)
inte alls seriösa eller vackra, men man kan inte alltid vara seriös heller.



btw, undrar vart janina & nalle har tagit vägen som inte har tid att blogga?!

Off to work

Kategori: Amandas inlägg

Igår bakade jag och Ellinore, mumsiga chokladkakor. Sen kom J och ett par till förbi, dom hade svept någon låda öl var, ack det blev lite mer folk och mer härj än vad jag tänkt mig. Men jag hade trevligt, det jobbiga var bara att när alla hade dragit och jag hade städat klart så var jag inte i säng försen 03.30, skulle upp kl 07.00 idag.
Det vart inte många timmars sömn, men gårdagen fick innehålla många koppar kaffe.
Idag ska jag jobba, kommer sluta jobba kl 19 och då åker jag Ellan bort till Rasmus och så lånar vi en häst av Jenny och myser ut på en kvällstur i skogen, mysigt :)


dags för donken!


Rasmus i mora, igen

Kategori: Amandas inlägg

Efter dagens tävling åkte jag och Rasmus med "pappa Björn", Malin & Tequila till mora, han är inte så van att åka transport så hans balans är inte den bästa så i kurvor och rondeller så trampar han om väldigt mycket. Idag tog det i alla fall inte en och en halv timme att lasta, vi försökte först utan linor men sen tog vi fram linorna och då trampa han på så fint in i hästfinkan, tog ca 3-4 minuter. Målet är ju att inte behöva linor över huvud taget men vi lär ju börja någonstans! :)


Nu har Louise & Marie tagit in hästarna så jag ska till stallet nu och slänga ut frukosten i hagarna och fylla vatten så det blir lätt för Lena när hon ska ta ut kusarna imorgonbitti,
sen efter jag har gjort det åker jag bort till J och kikar film och sover lite medans han är ute och härjar, han skulle komma hem inatt nångång. Hade gärna följt med och varit social ikväll men med tanke på att jag klev upp kl 5 imorse är jag väldigt trött så jag skippade det. Mycket bättre att vara hemma och ta't lugnt istället!






bild i repris på rasmus i hans utebox i stallet i mora.




Gymnasie DM 1 m med Rasmus

Kategori: Amanda tävlar

Tävlingsdebut för denna termin för mig och Rasmus!!
I framridningen jobbade jag honom mycket på volt och få honom gå utåtställd och flytta för ytterskänkel, detta för att få igång Rasmus stela bakben, en teknink som funkar kanon på honom!
Framhoppningen var dennsamma som för Kortez, 2 ggr på vardera räcke & oxer samt 5-6 ggr på lilla hindret då jag jobbade med att göra lite snävare svängar och få honom pigg, lite uppåt & framåt.
Han kändes lika taggad som jag var.



Tack Evelina Holmgren för all hjälp idag,
och tack Malin Hammarskjöld för dom fina orden om Rasmus i bakrunden ! :)

CR 90 cm med Kortez-P

Kategori: Amanda tävlar

Framridningen blev väldigt stressig då dom bytte plats på storhästar & ponnyer och eftersom jag var efteranmäld startade jag först. Hann bara rida fram & hoppa fram i 20 min(!), något stressigt för jag hade gärna velat jobba honom lite mer så han blev alert på galoppombyten och nya fattningar, samt stadiga svängar. Men jag hann med mera än vad jag trodde från början så han få honom varm & samt något lösgjord och så att han lyssnade för skänkel & hand. 
Framhoppningen kändes väldigt bra, har endast suttit på denna häst 2 gånger varav igår var första gången jag hoppade honom. Han var pigg på hinder och jag hoppade 2 ggr på oxer 2 ggr på räcke & 5-6 ggr på lilla hindret där jag gjorde lite snävare svängar in mot hindret och ut från hindret.
 







Han är en väldigt fin hopphäst men han behöver träna mera teknink. Kortez är en häst som är väldigt smidig över hindrena men mellan hinder blir han lätt stutsig. Kom på i efterhand att jag skulle ha haft mera skänkel och mindre hand, men jag känner min ändå oerhört nöjd med denna ritt!

Vad tycker ni?


Förberedelser inför tävling imorgon

Kategori: Amanda tävlar

Smörja, putsa & göra rent.
Evve red Rasmus idag en liten mys sväng i skogen eftersom att jag inte skulle hinna, dessutom duschade hon honom så han blev ren & fin till imorgon :)


älskar stübben siegfried sadeln, så otroligt skön!!

Imorgon är det 90 cm CR med Kortez-P (en av skolans hästar) och Gymnasie DM 1 m med Rasmus.
Ska bli väldigt spännande, men än har jag inte hunnit blivit nervös faktiskt, kommer säkert imorgon..
Tog 19.30 bussen till Mora för att hämta tävlingskläderna och packa, snart ska jag bort till J och kika film & mysa :)

Bygga bana

Kategori: Amandas inlägg

Tävling imorgon, så idag hjälpte jag till att bygga banan inför Gymnasie DM imorgon.




Flytt

Kategori: Janinas inlägg



I och med att vi har tagit bort mammas häst, så ville vi inte att våran andra ponny skulle behöva få allt för stor omställning och behöva byta stall, kompisar osv. för att slippa bli ensam, utan vi tog då istället beslutet att vi skulle flytta hem Nalle hem till vårat stall. Han är inte lika känslig för miljöombyte och nya rutiner som Lattjo är så vi tyckte att det var den bästa lösningen.

Så nu mera har jag min lilla Nalle uppstallad mindre än 50 meter från huset tillsammans med familjens D-ponny. Känns positivt mitt uppe i allt det jobbiga, och det var en stor lättnad när vi släppte ihop dom i hagen igår och dom fann varandra på en gång. Dom pussar med mularna på varandra, kliar varann, äter ur samma hö-hög och vart än Nalle går i hagen så följer lilla Lattjo med :') det var enormt skönt att dom funkade så bra ihop.












haha, liten och stor :)






Sen vill jag bara säga tack till alla underbara personer som ställde upp för oss igår när allt var så tungt...Det betyder så mycket! ♥

















Ett fruktansvärt jobbigt beslut...

Kategori: Janinas inlägg



Igår var dagen som vi väntat på med en gigantisk klump i magen...Ibland går allt så otroligt fort! Det ofattbart att mammas älskade lilla arab inte längre finns kvar här hos oss. Det är  så fruktansvärt tomt utan dig här hemma och din bruna lilla näsa :'( ♥ saknaden är enorm...







(bilderna är tagna förra våren år 2010)

Vila i frid vårat älskade hjärta ♥





















I hate this ...

Kategori: Janinas inlägg





Idag är en väldigt tung och jobbig dag för våran familj...Kommer därför inte bli någon mer uppdatering här på bloggen under dagen. Så ni vet.
















Väldigt tidig morgon

Kategori: Janinas inlägg

 
Hela morgonen och förmiddagen har spenderats i stallet, både i stallet hemma och där jag har Nalle.
Kl 7 åkte jag ner till Nalle för att plocka ihop lite saker och mocka osv. Sen 9 var det det dags för hovslagaren att komma och sko honom. När allt var klart där nere så var det raka vägen ut i vårat eget stall och fixa som gällde. Har borstat bort gammal vinterpäls från täcken så vi kan tvätta dom och gjort rent alla ryktborstarna och lite sånt.
Ska sätta mig ner och fixa lite plugg nu, sen ner i stallet ännu en gång och trimma lite dressyr med världens bästa Nalle.


























Tävling hos TeamSL - Vinn ett antal tusen nya läsare.

Kategori:



Vi är med och tävlar om ett gästinlägg hos www.teamsl.blogg.se.

Det hade vart så otroligt häftigt att få chansen att gästblogga hos en av de större riktigt bra hästbloggarna i Sverige, och samtidigt få vända sig till tusentals läsare. TeamSL är bra förebilder inom ridsporten, och det är fantastiskt att de vill dela med sig av sina läsare till oss med mindre bloggar. Just bloggar om hästsport har ökat väldigt mycket på senaste tiden, så det här kan vara en otrolig chans för oss med mindre hästbloggar att få fler läsare och samtidigt blir mer motiverade till att göra bloggen större och bättre. Det helt enkelt så att med fler läsare ökar också motivationen till att blogga, samtidigt som man kan vända sig till läsarna med synpunkter, åsikter, frågor osv. Vilket gör att man även kan utvecklas själv med den respons man får tillbaka!
Det hade varit stort för oss från lilla Dalarna att få chansen att få visa upp oss i TeamSL´s blogg, och det gäller att ta vara på alla chanser man får här i livet ! :)










Team Hästliv - lördag dressyr

Kategori: Amandas inlägg

Sammanfattning: helt okej ridpass.
Maria var väldigt bra att rida för, väldigt rapp att påpeka ridningen och förklarade väl så att man förstod. Jag kan säga att jag är nöjd, men inte jättenöjd för jag tycker inte att Rasmus kom loss ordentligt, men han kämpade på väldigt väl och nu vet även jag hur jag ska rida honom för att inte behöva rida ihjäl mig i dressyren - och det är absolut något jag kommer att fortsätta träna på. Med tanke på hur stor och kraftigt bygd Rasmus är så är han en väldigt tungriden häst - och när han blir lång så blir han ännu tyngre, så jag ska träna på att få honom mer "kompakt" & kortare om man säger så. Att tävla dressyr kommer jag nog lägga på hyllan om inte han sätter den där vänstergaloppen som en smäck.

Göran var såklart där och fota lite! :)




By the way, från och med igår är Rasmus tillbaka i Rättvik igen och han tycker det är väldigt skönt att vara hemma!




bästa vän ♥

Kategori: Rasmus

Frisering

Kategori: Amandas inlägg

Dags att rycka bort "vintermanen" och få lite ordning på frisyren nu när det snart är dags för tävling! ;)




det blev väldigt bra tycker jag! :)


Kom igen nu !

Kategori:



Tycker det kommenteras lite dåligt av er läsare ! ;) vi vill ha massor av synpunkter på bloggen, kritik och ideér på saker vi kan förbättra. Så lämna gärna kommentarer när ni kikar in!  

















VÅR !!!

Kategori: Janinas inlägg



Underbart väder igår ♥!!! sol och plusgrader. Det var så härligt att kunna rida i en tunn tröja med korta armar utan att frysa! Jag hatar när det är kallt ute och man måste packa in sig i massa lager av tröjor och jackor. Man känner sig allt annat än smidig.

Min privata fotograf (pojkvän) tog även lite bilder med min iphone under ridpasset igår. Han får till det riktigt bra med bilderna måste jag säga! :D haha



































Team Hästliv Siljan

Kategori: Amandas inlägg





Har fått tiderna för helgens träningar nu.
På lördag ska jag & Janica rida i samma grupp och hela teamet ska rida dressyr.
Det ska bli jättekul att vi hoppryttare även får träna dressyr! Det händer absolut sällan.
På lördag rider jag 15.20 - 16.00

På lördag kväll käkar teamet middag tillsammans kl 19 som alltid. På kvällen ska vi lyssna på en föreläsning om Mental träning av Jörgen Bond vilket ska bli oerhört spännande att lyssna på!

Söndag är det hoppning som gäller, rider sent även här 15.45 - 17.15, skönt med sovmorgon!
Förhoppningsvis får jag med mig någon som filmar med det är väldigt osäkert. Annars brukar fantastiska Göran Erlandsson vara där för att fota. (http://gerfoto.se/)






Frukost

Kategori: Vi tipsar!





crunchy, yoghurt & banan
finns det något som är godare till frukost?

dessutom håller du dig mätt väldigt länge. ett hett tips från min sida!

glöm ej - frukosten är dagens viktigaste mål!


DISSAR

Kategori: Hiss/Diss




                           


Vill göra en feting diss på vissa bilförare som verkligen har noll respekt för ryttare och häst på vägarna. Ser man en ryttare som är ute och rider och är tvungen att rida längst vägen eller ska korsa vägen så har man väl vett nog att sakta ner och inte köra förbi i 473483 km/h!?! Eller?
Har träffat på alldeles för många fartdårar på senaste tiden som kör som galningar och inte saktar ner för fem öre när dom åker förbi, och ibland till och med gasar på istället. Visst så finns det väl folk som tycker att hästar ska hålla sig borta från vägarna, men man kan väl visa lite respekt trots allt? Har ni otur så kommer ni orsaka en olycka en vacker dag när ni kommer i full fart runt en kurva... Det är inte för mycket begärt att visa lite hänsyn tycker jag.

















Härlig vårdag!

Kategori: Janinas inlägg




Har äntligen landat i soffan efter en dag i full fart. Började dagen med att skjutsa hem älskling som skulle på praktiken (klockan var bara halv 6) sen hem igen och äta lite frukost och ta tag i pluggandet. Lika bra att få det gjort fast det var alldeles för tidigt för att gräva ner sig i skolböckerna igentligen...När jag var klar blev det en timmes powerwalk, sen återgå till resten av pluggandet...Sen var det dags att bege sig ner i stallet och rida.

Blev en långtur i det sjukt härliga vädret med lilla Emelie :) jättemysigt! Nalle var sådär underbar att rida idag som bara han kan vara. Han hade ett mjukt och stadigt stöd på bettet hela tiden och han lyssnade bra på förhållningar och halvhalter. Det är lätt att han blir väldigt pigg och okoncentrerad när man rider ut med honom och har en annan häst med sig. Men idag satt allting klockrent! det är så sjukt roligt att rida honom när han verkligen koncentrerar sig till 100% på vad det är han ska göra och är uppmärksam för hjälperna. Det är viktigt att allt sånt fungerar trots att man bara är ute i skogen och rider. Fast på hemvägen fick han ett litet tokryck ! haha...vi skrittade genom byn och så var det en spricka i assfalten rakt över vägen. Och Nalle bara lunkade på som ingenting, men när vi befinner oss rakt över sprickan så skjuter han in bakbenen under sig och gör världens jämfota hopp rakt upp i luften. Jag hann knappt reagera på vad som hände men Emelie tyckte det såg väldigt kul ut. Som att han kom på att han kanske skulle hoppa över sprickan precis när han var mitt över den .. haha, sötnos ! :D

Har tagit in alla hästarna och kvällsfodrat dom för en stund sen, så nu är det dags att hoppa in i duschen :)




















Träningstips!

Kategori: Träningstips för ryttaren



Som ni säkert vet så är viktigt för oss ryttare att även träna på sidan om ridningen, för att få upp både konditionen och styrkan i kroppen. Det är inte bara hästen som ska vara i bra form utan det är lika viktigt att ryttaren är det för att få ut det bästa av sin ridning och kunna prestera så bra som möjligt.

Därför är det väldigt bra att träna både kondition och styrka förutom ridningen. För er som inte tränar på gym eller någon annan idrott, så funkar powerwalk/löpning på hemmaplan hur bra som helst. Kombinera konditions träning med stryketräning så kommer du känna skillnad även i ridningen. För er som av någon andlening inte kommer iväg till gymmet (jag är en av dom som tycker det är skittråkigt och hellre springer/powerwalkar och tränar hemma) - så finns det massvis med övningar du kan göra hemma t.ex. i rummet. Tänkte jag skulle ge er lite tips då och då på övningar man kan göra hemma.






Benböj/knäböj

Benböj är en av dom vanligaste styrkeövningarna och är väldigt effektiv träning för framförallt framsida ben och rumpmusklerna. Den kan även göras med t.ex. hantel osv. men här är det enklaste sättet.

-
Börja med att stå rakt med benen i axelbredds avstånd med tårna pekande framåt. Böj knäna samtidigt som du "skjuter" rumpan bakåt och tänk på att knäna är i samma riktning som fötterna och att låren är i riktning med golvet när du gör detta.

- Ryggen ska vara i naturlig hållning och inte bli stel och tippa frammåt, och knäna ska inte gå utanför tårna. 

-
Gå långsamt upp och ner utan att tappa balansen. Har du svårt att hålla balansen så kan du hålla armarna rakt ut framför dig.

- Övningen ska kännas på översidan av låren och i rumpan.



                                                         



Här får ni tips på en braig låt också! ;)

















här dör hästen - mitt under tävlingen

Kategori: Hiss/Diss




http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12859239.ab




Bryter ryggen Hästen Dooneys Gate bröt ryggen framför 600 miljoner tittare.


Här dör hästen Dooneys Gate – framför 600 miljoner tittare.Nu vänds en stor del av vreden mot tv-kanalen BBC som skötte sändingarna.Personal sköt bara undan den döda hästen, la en presenning över honom, och benämde Dooneys Gate som ”ett hinder i loppet”.





- DISS














kvällspromenad

Kategori: Amandas inlägg

Har ju varit en heldag i stallet idag, eller nja, runt 11 var jag hem och tog en powernap på några timmar - sen övningskörde jag med min otroligt livrädde mor och tog det lite lugnt fram till kl 18 då åkte jag tillbaka till stallet.
Fixade in nytt spån till Rasmus box och packade lite mat, tog in hästarna med Lena och sen gav dom kvällsmat runt 20-tiden.
Sen gick jag och älsklingen en kvällspromenad efetr jag hade ryktat honom och tvättat karlederna(viktigt nu i lera dagar så det inte blir mugg!!)

Han undrade litegrann vart vi skulle, men sen lugnade han ner sig och tog de lite lugnare, och så tyckte han att det var jättegott att få beta gräs för första gången i år!!





Nu ska jag kika på söndagsfilm med lite trevligt folk sen hem å sova :)
Ha en bra söndagkväll ni fina läsare!














denna eviga dressyrträning

Kategori: Amandas inlägg

känns som att det är majortiten av min träning på rasmusen går ut på. dressyr dressyr dressyr. men för hans stela vänstersida och knaggliga bakben så är det faktiskt det som behövs!
därför blev det lite lätt dressyr på ridbanan igår också :)



















Markarbete

Kategori: Janinas inlägg







Red lite markarbete idag tillsammans med Emelie och hennes häst. Tvingade med simon också så han fick ta lite kort, haha ;) Var inte så roligt väder ute direkt för precis innan vi kom till banan så spöregnade det som ni kanske ser på vattenpölarna. Underlaget var rätt bra ändå, men man fick försöka hålla sig ifrån dom största vattenpölarna så gott det gick. Både jag och Emelie hade två väldigt leriga hästar när vi kom hem. Jobbade mycket lösgörande med Nallemannen idag eftersom han kändes lite stel idag. Blev en hel del trav - och skrittarbete, och red mycket åttvolter för att lösgöra båda sidorna på han och avslutade med lite galopp.


Slänger upp några av alla miljoner bilder som simon tog! har skittråkig outfit och jag vette fasiken vad jag gör för miner på vissa bilder men jaa... ;)



















haha minen ?

























Mobilblogg

Kategori: Janinas inlägg



Slänger in ett litet snabbt inlägg! Håller på att vårstäda för fullt här hemma. Stallet har fått sig en omgång och nu har vi tagit tag i hagarna. Allt gammalt hö och hästbajs ska bort så det blir rent och fräsht i hagarna igen. Drygt och inte speciellt roligt, men det måste göras :) ska ta en liten paus nu och ska äta och lite sånt, sen ska jag vidare ner till nalle och rida osv.
















utsläpp

Kategori: Amandas inlägg

igår va jag i rättvik och hade hand om stallet, sen hem till mora för att träna lilla rasmusen och fixa stallet. och idag har jag utsläpp i stallet här hemma. snart tar jag moppen och brummar iväg :)


älsklingen på besök i mora rk förra året, vi skulle till älvdalen på tävling :)

Dagens ridtur

Kategori: Amandas inlägg



Lera , vattenpölar & gegga. Men det är härliga vårtecken!!



Klättrade mycket i backar och jobbade med kort galopp i backarna, Rasmus tycker att det är jättejobbigt - men det är sånt han behöver för att fylla ut sin tunna omusklade rumpa! :)



Rasmus nya stall

Kategori: Amandas inlägg

I onsdags flyttade min prins till Mora.
Men vi ska ju såklart tillbaka till älskade Rättviks Ridklubb!!
Saknar stället redan, tippar på att Rallegrabben också gör det. Jag ska iallafall dit imorgon igen för att ta hand om alla utsläpp, fodringar och insläpp. Mysigt! :)






snygging :)

nya inköp

Kategori: Shopping


B-vitamin
Salten
Biotin

Har prövat lite olika b-vitaminer och har tyckt att ShyFeeder har funkat väldigt bra, men eftersom KRAFFT är ett sånt bra märke ville jag pröva det den här gången.
Rasmus har gått på b-vitamin sedan den dagen jag tog över honom 31 januari, kommer nog fortsätta ha det fram till maj minst!


Tretorn gummistövlar - stilrena!

Hela kalaset gick på 800 :-
, men då var det 20 % off på stövlarna



I onsdags: Anna Spångmyr tömkör Rasmus

Kategori: Amandas inlägg

tacka vetja "snabba" youtube...
såå otroligt segt - och inte fan blir det bra kvalité heller - men alltid bättre än inget!








Tömkörning 3 ville inte bli uppladdad (i don't know why), men jag tycker iallafall att Rasmus har blivit otroligt snygg om jämför före och efter, ja ni som vet som vet hur före var de vill säga! :)




hoppträning i tisdags

Kategori: Amandas inlägg

Hoppträning för Annica Bood i tisdags. Jobbade mycket  i uppvärmningen med att hålla hästarna utåtställda och jobba dom för inneskänkel - yttertygel. En teknik som funkade väldigt bra på Rasmus och det är absolut något jag kommer köra med som framridning på tävling! Han blev väldigt lösgjord och kändes otroligt smidig.


taggad häst, pigg häst.




han var väldigt fjantig och stannade rättså mycket på sockerbitshindret,
och den där vattenmattan han hoppat 100 ggr är fortfarande lika läskig att hoppa över..
haha sötnosen



en mycket bra avslutande runda.
ramsus var trött men kämpade till det yttersta i alla fall, han är så duktig mitt lilla hjärta!


we hit a wall and we can't get over it

Kategori: Janinas inlägg



Jag och Nalle har haft ett par lugna dagar nu sen i måndags pga. att han har varit i behov av lite lugnare tempo och jag har det lite jobbigt just nu, vilket gör att det har varit svårt att hitta motivationen till att träna ordentligt de senaste dagarna. Det är mycket på gång runt omkring mig nu, och vi har ett svårt beslut att ta i familjen just nu vilket gör att jag inte är på topp till 100% för tillfället. Men jag försöker så gott det går ändå. Imorgon tar jag nya tag! 

Igår blev det en sväng ut i skogen, fick sällskap av Emelie med hennes islandshäst och mamma med min ponny. Blev en lagom vända för oss allihopa, och idag blåser det typ stormvindar ute så jag passar på att ge Nalle en ordentlig vilodag idag. Ska ner till stallet lite senare och pyssla om honom lite, och sen ta in resten av hästarna eftersom jag har insläppet och kvällsfodringen :)





























måndagens dressyrträning

Kategori: Amandas inlägg

i måndags var det så otroligt fint väder ute så jag red dressyr ute i paddocken.
rasmus var väldigt stel men blev lösgjord mot slutet, satte telefon på en stope och satte filmen på play.
inte det absolut bästa, men ni får iallafall se lite.
haha!



Alltid lika roligt med vår ...

Kategori: Janinas inlägg



...och pälsfällningen som hör till ;) 


        



















for as long as I've got you, I'll be allright.

Kategori: Nayeli



















Måndagens dressyrträning

Kategori: Janinas inlägg



Som ni vet så vet så var det min och Nalles första dressyrträning för instruktör i Måndags.
Det var ju första gången jag har vait ute och åkt med honom så jag hade ingen aning om hur pass han skulle reagera när han hamnade på ett helt nytt ställe helt plötsligt. Nog för att jag hade förväntat mig att det skulle gå bra, men vi lastade ur honom och efter mindre än 2 minuter så hade han spanat in omgivningen och var därefter helt kolugn och precis lika snäll att hantera som han är hemma. Inga problem alls att ställa in han i en av de tomma boxarna i stallet och göra i ordning honom osv. Han kan lätt bli lite stressad men igår märkte man knappt av det alls. Duktiga killen! Dock var speglarna i ridhuset och även läktaren lite läskig, men efter att han gått förbi dom några gånger var det inga problem alls resten av tiden.



Hur gick ridpasset då? Jag är helnöjd trots att jag känner att jag kunde ha ridit mycket bättre än vad jag gjorde. Men annars kändes allting helt okej. Nalle var fin, trots att han blev lite spänd emellanåt när det hände något uppe på läktaren eller så. Och några glädjeskutt blev det även! haha. Vi fick fram riktigt fin bjudning i traven och vi red mycket tempoväxlingar, travarbetet är det jag är mest nöjd med av ridpasset. Galoppen där emot funkade väl rätt okej, men måste jobba mer med att få igång honom mer i själva galoppen och verkligen ta för sig.




Slänger upp några bilder från träningen. Måste förvana att det är skitdålig kvalité på dom. Det var mammas kompis som skulle filma och ta bilder, men typ varannan bild var 1 sekunds filmning? och alla vanliga bilder var suddiga. Så bilderna är tagna ur dom ytterst korta filmsnuttarna. Men det är alltid bättre än något!



        


















Hoppträning

Kategori: Amandas inlägg

Igår hade jag hoppträning för Annica Bood, har inte varit hemma igår på hela natten utan jag sov i Rättvik och har flyttat hem allting därifrån eftersom jag flyttar hem permanent i några veckor nu. skönt!

När jag kommer hem ikväll och har stadgat Rasmus hemma i det nya stallet så lovar jag att lägga upp filmer från gårdagens hoppträning, min grabb var i allafall suuuperfin och vi båda var väldigt nöjda! Det märks tydligt på hans energi att han blitt piggare och starkare nu när han förlorat massa vikt, toppen!


Idag ska Anna Spångmyr tömköra Rasmus, det ska bli spännande! Jag kommer absolut även att filma detta och lägga i på bloggen ikväll :)






















dött

Kategori:



Jodå, vi ber om ursäkt för att det var dött från våran sida igår. Men idag är en ny dag så vi sätter igång igen!















Hovslagarn

Kategori: Amandas inlägg



idag har min lilla skrutt fått sina hovar verkade, han blev så nöjd och fin i fötterna så !
















Dressyrträning ikväll

Kategori: Janinas inlägg



Puuh ! Som vanligt på måndagar så har jag dressyrträning i orsa för Jenny. Vanligtvis brukar jag rida hästar som står på klubben, men idag tänkte jag att jag skulle ta med Nalle upp. Men eftersom det blev krångel med transporten så såg det inte ljust ut. Så jag och mamma har spenderat hela morgonen med att ringa runt och försökt få tag på en transport att låna över kvällen. Men efter ett flertal misslyckanden så antog jag att jag snällt skulle få vänta tills nästa träning istället. Men icke! tillslut fick jag äntligen tag på en transport! tusen tack Erika, du räddade min kväll :) !


Så ikväll blir alltså min och lillkillens första träning för instruktör. Ska bli jättespännande att se hur han har utvecklats på senaste tiden. Mamma ska följa med upp, och kameran också - så jag hoppas det blir en del bilder/filmer som jag kan visa er sen :)

























Ditt namn på ridbyxorna?

Kategori: Vi tipsar!



Hittade ett par ridbyxor av märket Catago när jag kikade runt lite efter lite ny utrustning.
Ridbyxorna har normal midja, är helskodda och har sned ficka med dragkedja - men förutom detta så kan man lägga till en snygg detalj i form att sitt eget namn på benet. Detta kan vara någonting för er som gillar John Whitaker byxorna.

Själv tyckte jag detta var en rolig och snygg idé! :)





















Måndag morgon

Kategori: Janinas inlägg




Har varit lite dött från min sida med uppdateringen nu under helgen, men jag har knappt varit hemma alls och Nalle hade vilodag igår och supergulliga Emelie fixade stallet och allting eftersom jag var borta hela dagen. Så jäkla gullig hon är! Men idag är en ny dag, och idag är det plugg och stallet som står på schemat! :) ska försöka få tid att ta hem alla mina schabrak och tvätta dom också medans jag ändå håller på...



Bjuder på en bild på mitt lilla hjärta. Fin va?!
(ignorera hans "lilla" bajshög på golvet som han även han hann mosa innan jag hunnit ta bort den..hehhe, snyggt!)

.



















halv-veckoplanering

Kategori: Amandas inlägg

Imorgon ska Rasmus få nya dojjor, ska pröva en ny hovslagare som heter Carolina Grudin - spännande!
På tisdagkväll är det hoppträning & full packning
På onsdageftermiddag packar jag det sista för att flytta mig själv och Rasmus till Mora!!


Idag efter jobbet har jag haft fullt sjå med att åka ut till långlet för att dra ihop staketen så hagen är klar på onsdag. Det är otroligt lerigt ute på gården men så fort den där rackarns kälen släpper så blir det väl bättre kan man hoppas!

 



bild från första ridturen med min skrutt, dagen efter att han blev min!
vi båda var världens lyckligaste denna dag :)


Vilodag

Kategori: Amandas inlägg



Har precis pratat med Saga, och hon lät Rasmus stå idag - hon hade mycket att göra så hon hann inte rida nå. Men han dör inte av en vilodag heller :)
















Hennes tävlingar i helgen har iallafall gått bra, i LB2an fick hon 62 % och en rosett och i LAP1an fick hon 49 % men hon var väldigt nöjd i alla fall för det vart första gången hon och lilla Dunet startade en sån avancerad klass.
Grattis bästa Saga och Dunet!! :)  ♥






Salt i vattnet

Kategori: Vi tipsar!

Mycket tips om vatten nu, men det är kul att exprimentera! Jag älskar att pröva saker som utöver det vanliga och se hur hästen reagerar på det.

I fredags på travet hade vi teori om just vattnet och hur hästen dricker.
Många hästar dricker lite vatten, men för att göra hästen mer törstig och få den att dricka mer vatten kan du hänga in ytterligare en hink med vatten i boxen, en hink med vanligt vatten - och en hink med "saltvatten".
Salt gör hästen törstig, så man ska alltså ha 9 gram salt / liter vatten. 9 gram är ca en tesked.
Jag har dock inte prövat detta till Rasmus än men jag tänkte jag skulle göra det på måndag! :)


denna bild är lånad från google.


Tips till dig med vattenkopp!

Kategori: Vi tipsar!

Jag har själv vattenkopp till Rasmus där vi står uppstallade och det är riktigt skönt att slippa byta vatten ur en vattenhink varje dag.
Men en vattenkopp måste ha vissa krav för att en häst skall få i sig den mängd vatten den behöver på ett dygn. Hästar i det vilda dricker inte mer än 1 minut och aldrig heller i ett hörn för att kunna hålla koll om det skulle komma ett rovdjur. Vi har ofta vattenkoppen inne i ett hörn på boxen, och ofta mot väggar så den inte kan kolla runt. Ja, så ser det ut hos Rasmus också - men hade jag fått välja hade jag inte valt att ha vattenkoppen där den är idag.

Ja alltså, en häst dricker endast i 1 minuter per gång den dricker, och på den korta stunden måste hästen få i sig den mängd vatten så att den klarar sig till nästa gång den ska dricka. Den rätta summan är alltså 7-8 liter /min. Inte för mycket och inte för lite. Är det för lite så får den inte sig mängden den behöver, är det för mycket flöde i vattenledningen så blir det jättemycket och hästen hinner inte med - vilket kan bli obehagligt för hästen.

När jag prövade i Rasmus vattenkopp så fick jag 5 liter vatten på 1 min, alltså för lite. Så jag har hängt upp en vattenhink till Rasmus nu och jag kan säga att han har totaldissat vattenkoppen, han dricker endast ur hinken.







För att mäta flödet i vattenkoppen gör du såhär:
Fyll vattenkoppen till kanten och ha en hink under, när vattnet börjar rinna ner i hinken startar du klockan, sen när det gått 60 sek stoppar du klockan och räknar hur många liter du fick.
Har du mindre än 7-8 liter bör du hänga in en hink i boxen,
och har du mer än det så pröva en hink också - hästen kanske tycker det inte blir obehagligt att dricka då!






Helg i mora

Kategori: Amandas inlägg

Jag har Rasmus stallad i Rättvik, men eftersom jag bor i Mora "egentligen" så har jag även mitt jobb här. På helgerna brukar jag åka till Mora för att jobba och då brukar en vän till mig ta hand om min lilla skruttpojke. Denna helg är en sådan helg, idag hade Annie hand om Rasmus och han fick sig en liten skritt & travtur ut i skogen, lite lugnt bara.
Imorgon ska Saga & Natta ta Rasmus och jag hoppas att dom rider lite dressyr - men eftersom Saga är i Åmål (!!) för att tävla dressyr just nu - och kommer hem imorgoneftermiddag så kanske hon inte alls orkar vara så seriös med ridningen. Vi får se vad dom väljer att hitta på. 
Har inte pratat med Saga idag, men jag hoppas verkligen att det har gått bra för henne. Visar er en bild på Saga och hennes ursöta ponny Dunet.
Klicka på bilden för att komma till hennes blogg!


Lördag

Kategori: Janinas inlägg



Blev en lång tur i skogen med en av tjejerna i stallet och hennes lilla islandshäst imorse. Båda hästarna var fulla av energi och var pigga och glada. Var jätteroligt trots att Emelies häst hade lite svårt att hänga med i vårat tempo ibland. Haha, men han kämpade på bra den lilla sötnosen :)

Har fixat klart allt i stallet nu för idag, och tagit en dusch. Nu ska jag börja fixa i ordning lite för ikväll då det blir utgång med fina vänner, för första gånger på evigheter! Ska bli sjukt roligt! Hoppas ni får en bra Lördagskväll allihopa.




















Vill bara göra detta klart för er som undrar ...

Kategori: Är du ny läsare? - klicka här



Har fått en del frågor som "Härmar ni dalaryttare.blogg.se? Så nu ska vi göra detta klart en gång för alla. Vi förstår inte riktigt vad ni menar med den frågan? Tycker inte att våra bloggar är lika på något sätt. Dock förutom att vi båda är från dalarna, är ryttare och dessutom har valt att starta en blogg? det är det enda våra bloggar har gemensamt. Vi visste inte att dalaryttare.blogg.se fanns när vi valde att starta våran blogg, men efter att ha kikat in på den nu i efterhand så kan vi bara säga att dom tjejerna som driver den verkar vara duktiga tjejer som brinner för det dom gör och dessutom är dom också från dalarna. Superroligt om ni frågar oss! Så inga mer frågor om att "har ni härmat dom?" för svaret är Nej. Passar på att ge dessa tjejer en länk så ni kan kika in på deras blogg också {Dalaryttare.blogg.se}

Den dagen vi börjar sno varandras bilder, inlägg och bloggupplägg - så kan ni komma och påpeka detta. Men vad skulle det vara för mening med att ha en blogg då?
 Nej, skärpning nu! :)














Tömkörning

Kategori: Amandas inlägg

Idag tömkörde & longerade jag Rasmus för första gången, tyvärr var jag själv så ingen kunde filma, men jag fick en bild i alla fall.











Min älskade snygging, han börjar komma ordentligt i form nu! :)


I skolan har jag i kurserna RID1201 & Svenska B att göra en rapport om hästens utbildning, jag vet inte så mycket om hur man utbildar en körhäst. Och jag har från början haft tanken att köra in lilla R-boy så då tänkte jag att detta var ett utmärkt tillfälle, då kan jag få till en riktigt bra rapport också!

Så idag var STEG 1, och han skötte sig fint! Men när vi tog en promenad utanför paddocken vart han väldigt stark och vinglig, så han tyckte det var konstigt att lilla matte gick flera meter bakom honom och inte satt på honom. Fast ajg tycker han skötte sig fint. Detta skall vara klart v 18, så vi har ca 4 veckor på oss! Det kommer gå snabbt så vi måste träna flera ggr i veckan. Men både jag och Rasmus tyckte att det var väldigt kul med någonting nytt!!

Dessutom är det toppen att longera sin häst lite då och då för sin egen skull och se sin häst från marken - att se hur hästen rör sig utan ryttaren - samt att hästen har större rörelsefihet utan en ryttare på ryggen. Innan idag visste jag att Rasmus hade ett riktigt snyggt steg - men såhär luftfrihet mellan stegen trodde jag inte att han hade , så jag blev väldigt förvånad men glad.
Ska bygga upp min egen kondition och träna massor av dressyr och kanske tävla, skojjigt!

"Just a horse"

Kategori:






Har lagt upp det här klippet tidigare på min förra blogg,men jag måste göra det igen...
Får typ rysningar varje gång jag tittar på det.


 




 

 

 

 

 

 

 








Dressyr i onsdags

Kategori: Amandas inlägg

Red dressyr på Rasmus i onsdags, inget komplicerat utan jag ville bara känna lite lätt på honom. Han var lite stel - som alltid i starten, men kom loss rättså fint i slutet.
Annie var med och fotade.





liten övning - ifall det börjar brinna så är det toppen
om han kan lyssna till mig via bara rösten eftersom
man lär täcka igen ögonen på honom.




Fredag kväll

Kategori: Janinas inlägg



Kom hem från stallet nyss. Skjöt upp ridningen i nån timme för jag fick lov att fixa lite annat innan :) men tillsist kom jag ut på en sväng i skogen iallafall. Trist väder (regn?) och världens sämsta underlag ute på grusvägarna. Det är så geggigt och på vissa ställen är det så mjukt så man sjunker ner en bra bit. Det är väl det som är nackdelen med våren antar jag. Hur som helst, blev en rätt lugn ridtur och vi chillade mest bara. Skrittade mestadels men arbetade mycket lösgörande och öpnnor & slutor längs vägen, och mycket fokus på att han skulle skritta på ordentligt och inte gå och slöa till som det är lätt att han gör. Travade i låg och mjuk form på slutet och han kändes jättefin. Det fick räcka för idag.



haha, skitig hjälm ?



Blir en lugn Fredagskväll för min del, och tagga inför imorgon då jag ska ut med lite kul folk :) Ska ta igen alla timmar av sömn som jag har förlorat denna vecka tror jag, så det blir nog en tidig kväll för mig. Haha...
















Sticker till stallet nu!

Kategori: Janinas inlägg



Var uppe med tuppen imorse (halv 6 närmare bestämt) och skjutsade Simon till praktiken, och sen raka vägen ner i stallet för att ta ut hästarna. Vi har ett system nere i stallet, att alla vi som har hästarna uppstallade där hjälps åt med morgon, lunch, middag och insläpp. Funkar mycket bra, och det är skönt att veta att alla hjälps åt om det skulle vara något...
Nu har jag iallfall varit hemma en stund och gjort det sista skolarbetet och ätit lite frukost. Snart är det dags att hoppa i ridkläderna och åka till stallet och ta ut Nalle på en tur i skogen. Är så trist väder ute bara så det känns inte så kul :( hoppas solen och värmen inte är långt borta nu ...















Janina Frid & Nayeli

Kategori: Är du ny läsare? - klicka här




Jag heter Janina Frid, är 20 år och bor i lilla Mora. Jag har ridit sen jag knappt kunde gå och jag har min mamma att tacka för mitt enorma hästintresse då jag har spenderat hela mitt liv i stallet i princip. Jag är från början hoppryttare, och tyckte att dressyr var hur tråkigt som helst. Men med tiden fick jag upp ögonen för dressyren och sen var jag fast! Så de senaste 5 åren har jag satsat på dressyren istället. Jag tävlade mycket i dressyr på LB nivå under ponnyåren, och de sista tiden innan jag fyllde 18 tävlade jag för Orsa ridklubb.

Som ryttare är jag väldigt envis och ger mig inte i första taget, samtidigt som jag är väldigt målmedveten och satsande. Jag tycker att det är viktigt att man som ryttare har känsla för det man gör och är villig att lägga ner det arbete som krävs, och sätta upp mål för sig själv och hästen.

Eftersom jag gått över till stor häst sen en tid tillbaka, och nu fått en sån otrolig chans av Nalles ägare Doris, som är världens goste tjej - så har jag nu lilla Nayeli på foder sen en tid tillbaka.


Nayeli ink spotted feet eller "Nalle" som han mestadels kallas är en American painthorse, alltså en amerikans hästras och är född 1999. Jag har Nayeli på foder (sen i slutet på Februari) - för eventuellt senare köp, men har ridit han en tid innan jag valde att låna honom.




Nayeli var mest westernriden sen tidigare, men jag har sadlat om helt och satsar nu mestadels på dressyren med honom. Men kanske även lite inom hoppningen framöver. Jag och Nalle ligger just nu på LA nivå i dressyren, och vi har utvecklats mycket tillsammans på senaste tiden.

Mina mål med Nalle är att om jag bestämmer mig för att köpa honom i sommar, är att så smångingom starta en LB i dressyr och börja lite "basic" innan vi börjar förbereda oss för högre klasser. Själva tävlandet känns inte så viktigt nu, just eftersom jag vill att det ska kännas 100% i både ridning och tillit innan. Nalle var väldigt osäker och höll på att dumma sig mycket när jag började rida honom, men jag har sakta men säkert fått ordning på honom och nu är har han blivit superfin! är riktigt nöjd med honom, men samtidigt över mig själv som lagt ner både svett, blod och tårar för den killen - men jag lovar er, det har varit värt varenda sekund. Men anledningen till att vi inte siktar på att komma ut på tävlingsbanorna redan är för att jag helt enkelt vill ge han den tid han behöver. Så vi kör på med en massa massa träning tills han är redo :)
Får se om vi eventuellt åker ut på några mindre tävlingar för att se hur han regerar på omgivningen osv och se det som ytterligare en träning bara. Men som man brukar säga - vill man att något ska bli bra så ger man det tid.





Ni kommer få följa mina och Nalles framgångar och även motgångar och våran utveckling tillsammans i min och Amandas blogg. Så here we go! :)


Ge oss gärna synpunkter och åsikter på vad vi kan förändra & förbättra i bloggen.