TEAMDALARNA.COM

- Där kan ni läsa om oss numera

Äldre hästar = sämre immunförsvar

Kategori: Nyheter



Forskningskollen: Äldre häst mer känslig för infektioner


Samtidigt som det med jämna mellanrum höjs röster om att hästar döms ut och tas bort allt för lättvindigt i unga åldrar så finns det många gamla hästar i dag som lever och har hälsan. Den äldre hästen kräver lite extra omvårdnad för att fortsätta må bra.


I USA finns ett stort antal gamla hästar och det forskas mer på området än här - en intressant studie från 2010 behandlar fenomenet "immunosenescence" - åldrande av immunförsvaret. Åldern gör att immunförsvaret blir nedsatt och mottagligheten för infektioner ökar. Nedsättningen drabbar både äldre människor och hästar och man har även sett en minskad respons av vaccin hos äldre individer jämfört med yngre – också det både hos hästar och människor.

 

 

Flera likheter mellan äldre människor och äldre hästar

I studier på gamla människor redovisas att ända upp till hälften av alla vaccinationer misslyckas att skapa ett skydd mot den aktuella infektionen hos äldre personer och i de fall där man uppnådde ett skydd så försvann det fortare än hos yngre. Det är inte alla äldre som reagerar på det här viset - vissa kan svara lika bra på vaccinationer som yngre personer. Man spekulerar i om det beror på hälsostatus, genetisk variation eller andra faktorer.

På ett liknande sätt har äldre hästar visat sig få ett minskat skydd av vaccinationer mot hästinfluensa på grund av att immunförsvaret reagerar annorlunda. De får ett bättre skydd mot influensan av ett vaccin gjort på levande virus än i de fall man använder vaccin gjort på avdödade virus -däremot vet forskarna ännu inte om detsamma gäller för andra vacciner än det mot hästinfluensa.

För att hjälpa hästen med sitt immunförsvar är det extra noga att hålla mag- och tarmhälsan i trim – en dålig mage ökar mottagligheten för infektioner ytterligare.

 

Ökad inflammation i kroppen

Ett annat fenomen som drabbar den äldre hästen – och människan - är "inflammaging", vilket innebär en ökad inflammation i kroppen. Problemet med ökad inflammation är större om hästen är fet så det är extra viktigt att hålla den gamla hästen i god kondition. Forskarna tror att just "inflammaging" kan medverka till flera av de åldersrelaterade problem som ses hos gamla människor och hästar.

Förutom att den åldrande hästen inte ska tillåtas att bli för fet kan det även vara idé att se över foderstaten för att inte späda på den ökande inflammationsgraden. Spannmål – som exempelvis havre och korn – riskerar att späda på inflammationerna medan fodermedel som innehåller högre andel omega 3 än omega 6 – exempelvis vallfoder eller linfröolja - motverkar dem.


Källa: Hippson.se

Kommentarer


Kommentera inlägget här: