TEAMDALARNA.COM

- Där kan ni läsa om oss numera

Länsstyrelsen kritiserar hästägare

Kategori: Nyheter

Dalarnas Tidningar 12 februari 2012



ÄLVDALEN

En hästägare i en Älvdalsby får hår kritik av länsstyrelsen som kräver att hästarna får vistas ute i större hagar varje dag.

Relaterat

Det var efter en anmälan som länsstyrelsen i januari gjorde en tillsyn på gården i en av Älvdalens många byar.

Man konstaterade att ett par av hästarna visserligen får gå ute, men i alldeles för små hagar för att de ska kunna röra sig naturligt. Två andra hästar, som inhyses i ett annat stall fick inte gå ute alls.

Hästägaren har svarat att hästarna som var inhysta i ett annat stall hade blivit skrämda av skotrar och var omöjliga att hålla i hage nu. Hästarna i hemmastallet hade blivit utsatta för vargatack - en så svårt att den fick avlivas - och de hästarna vågade man inte släppa ut för långt från gården nu.

Dessa förklaringar hjälpte dock inte. Länsstyrelsen beslutade med stöd av 26 paragrafen i djurskyddslagen att förelägga hästägaren att omedelbart se till att samtliga hästar får vara ute i hage varje dag.

Senast i augusti måste samtliga hagar som används till hästarna vara så stora och utformade att hästarna kan röra sig fritt i sina naturliga gångarter.

Beslutet gäller även om det överklagas till förvaltningsdomstolen. Länsstyrelsen kommer att följa upp att beslutet efterlevs.

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här: