TEAMDALARNA.COM

- Där kan ni läsa om oss numera

Cushing Syndrome

Kategori:

Hittade denna sjukdom på en blogg nrä jag kika runt lite och blev intresserad av den. Sökte vidare på internet och hittade lite bra information om den! Trevlig läsning! Man blir aldrig fullärd


Cushings syndrom (cancer i hypofysen, överproduktion av binjurebarkshormoner) är en sjukdom som kan drabba gamla hästar.En drabbad häst kan aldrig tillfriskna men kan leva i många år med rätt vård och ev. medicinering, vilket avgörs i varje enskilt fall av veterinär. Grundorsaken till symptomen är att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska. Ofta får hästar med Cushing Syndrom också fång som följdsjukdom eller så kan de bli extra känsliga för fång. Den genomsnittliga medelåldern för insjuknande är runt 20 år på häst, men det finns så unga hästar som 7-8 år som drabbas. Cushing syndrom kan drabba hästar, människor, hundar och säkert flera andra djur. Men det är få som förstår när deras djur blir sjukt, då det ofta tas som normala ålderssymptom.

Vanliga symptom för cushing symdrome, det första är det enda som vi märkte på Garpur.
* Att hästen får tjockare päls och som också kan bli vågig, vinterpälsen kanske inte fälls normalt och man kan ibland också finna tecken till seborrea.
* Det kan lagras fettdepåer straxt ovanför ögonen (vid groparna)
* Hästen tappar vikt fastän den äter mer än normalt och har bra foder.
* Ofta dricker djuret mycket mer än vanligt - och kissar mer.
* Hästen kan tappa muskulatur över ryggen.
* Ibland kan hästen utveckla svank och "ölmage".
* Sänkt immunförsvar.

Orsak
Orsaken till syndromet är att hypofysen av är ur balans. Det påverkar mängden kortisol i blodet. Kortisoltillskottet blir överdrivet. Orsaken till det är i sin tur att produktionen av dopamin är stört och inte längre fungerar som det ska.

Undersökningar visar att det är vanligt att Cushings orsakas av en tumör. Tumören sitter oftast i själva hypofysen men kan även sitta i binjuren. Även yttre slag och genetiska faktorer kan ge upphov till syndromet. Eftersom orsakerna liksom symtomen kan variera i det oändliga, har tillståndet begreppet syndrom, och inte sjukdom.

Cushings’s kan leda till insulinresistens. Det ställer än högre krav på behandling av hästen.

Ställa diagnos
För att ställa diagnos på Cushings krävs ett test av hästen. Då injiceras kortison. Därefter undersöks om kroppens egen produktion av kusinen kortisol automatiskt sänks av tillskotten. Hos en frisk häst gör den det, men hos en häst med Cushings fortsätter hypofysen signalera för produktion av kortisol. Det går även att undersöka hästen via urinprov.

Livslång medicinering
En obehandlad Cushing’s leder till förtida död. Men tack vare modern forskning är Cushing’s inte längre livshotande, även om hästar med Cushing’s inte alltid blir fullt så gamla som sina friska kamrater. Det går att medicinera så att ämnesomsättningen blir bättre, precis som man gör vid diabetes. Men det går inte att bota sjukdomen. Sjukdomen är degenerativ, och blir alltså sämre med åren vilket leder till att medicinen ofta måste ställas om.
Den bästa medicinen lär bygga på en serotoninblockerare som ges dagligen resten av livet. En annan vanlig medicin är en dopaminmedicin som faktiskt tagits fram till Parkinsonsjuka. Medicinen säljs under namnet Pergolid. Denna medicin ges en gång om dagen.

Till nackdelarna hör att medicinerna för att mildra symtomen är dyra. Det kan kosta många hundralappar per månad. Det finns biverkningar, men de brukar sällan vara svåra. Däremot är det tyvärr inte alla hästar som svarar bra på behandlingen, även om de flesta gör det.

Fodret viktigt
Det är också extremt viktigt att hästen får en god foderstat som hjälper till att hålla sockerbalans och ämnesomsättning i balans. Det minskar symtomen och risken för fång. Fången kan annars bli slutet för hästen. Fodret får gärna vara E- och C-vitaminrikt och vara en GI-låg kost utan socker. Hö är den sanna grunden och gärna i många portioner om dagen för att hålla blodnivåerna så jämna som möjligt.

Det sägs att munkpeppar kan visa på goda effekter. Munkpeppar är en ört som växer runt medelhavet och som påverkar hormonbalansen i kroppen. Det används vanligtvis som ”lugnande” för ston som får stora humörsvängningar och hingstar. Det är dock omtvistat om det ger en effekt på Cushing’s. Forskning pågår dock i ämnet.

Vården viktig
En häst som har Cushing’s behöver dessutom vårdas extra noga. Tänderna och hovarna behöver kollas med jämna mellanrum så att hästen har en sund mun och inte utvecklar fång. Det är också vitkigt att klippa hästen om den får problem med pälsen. Den naturliga pälssättningen är gärna ur spel och med en tjock päls under sommaren är det svårt för hästen att få i sig tillräckligt med vätska. En av symtomen är just att den också dricker mycket och svettas mer, och med en lång päls blir vätskehalten omöjlig att hålla med en varm och tjock päls.

Med tiden kan också hästens nedsatta immunsystem påverka allmänhälsan. Svåra inflammationer från små löjliga sår, svamp och andra hälsoproblem är ofta ett biresultat av den dåliga ämnesomsättningen. Det gäller därför att vårda en sådan häst lite extra noga i alla avseenden.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: