TEAMDALARNA.COM

- Där kan ni läsa om oss numera

Lipoptena Cervi

Kategori:

Även kallad älglus eller älgfluga, det riktigta namnet är dock hjortlusfluga, på latin Lipoptena Cervi. Just nu är det säsong för dessa vidriga parasiter. En enda älglus kan göra en häst helt tokig! Dom är svåra att hitta och döda då de släpper vingarna när de sätter sig på hästarna, är väldigt platta och har klor som fäster väldigt bra på hud och gömmer sig i pälsen. Har hittat två stycken de senaste två dagarna när jag har varit ute med Tequila, men hittat dom före dom satt sig.


Älglus med vingar.


Älglus utan vingar.

"Den stora hjortlusflugan, Lipoptena cervi, hör till hjortens lusflugor. På våra breddgrader förekommer den oftast på älgen varför man ofta kallar den för älgfluga, även om den kan förekomma på alla hjortdjur. Den är vanligast i södra Sverige men finns ända upp till södra Norrland. Den är ca 5 mm lång, platt och brun till färgen.

Älgflugan flyger inte långa sträckor - förmodligen högst ett 50-tal meter. Den orienterar sig efter värme och koldioxid från utandningen.

När den landat på ett djur eller en människa tappar den vingarna. Vissa källor hävdar att honan redan är befruktad då den kommer till värddjuret, andra menar att befruktningen sker i pälsen. Hur som helst, honan måste suga blod för att kunna producera ägg. Äggen utvecklas till larver som genast efter födseln förpuppas. Största delen av pupporna faller sedan ner till marken och de som överlever till följande sommar kläcks till nya flugor. Man kan ibland se dessa puppor i älgens lega tillsammans med hår och t.o.m. blod efter betten. Flugorna förekommer framför allt under sensommar och tidig höst.

Vad man vet idag sprider inte älgflugan sjukdomar, men det är inte uteslutet. Man har konstaterat att rådjur med stort antal flugor har klåda och håravfall och vissa älgar får kraftiga inflammatoriska reaktioner när angreppen är grava. Det finns dessvärre inga repellenter (insektmedel) som avskräcker älgflugan. Med tanke på deras usla flygförmåga kan du försöka undvika dem genom att rida på öppna ytor där det blåser. Rid tidigt på morgonen då det är svalt och älgflugorna tröga.

Jag kan tänka mig att en häst fungerar som en riktig magnet för älgflugorna. Det är svårt att få loss älgflugan på grund av deras effektivt häftande ben och den platta kroppen. Båda könen suger blod men det är enbart hos hjortdjur som den kan föröka sig (det blir inga larver på hästen). Hos människan orsakar ett bett ofta klåda och en uppsvullnad som kan vara i flera veckor och som vid myggbett reagerar vissa människor starkare än andra. Det finns dokumenterat allergiska reaktioner som behövt läkarvård."
Källa: Happymbt.org

Kommentarer

  • Emilia säger:

    åhh fyfan hade en sån i håret häromdan :S

    2011-09-07 | 18:14:57

Kommentera inlägget här: