Dressyrdomaren svarar på frågor
Kategori: Nyheter
Det strömmade in massor av bra TR-frågor från er läsare till överdomare Marianne Wallin. Därför har vi valt att pytsa ut svaren under två tillfällen - här kommer första laddningen. Den här gången har vi samlat Mariannes svar på de frågor som i första hand gäller dressyrtävlingar, plus någon enstaka lite mer "allmän" fråga.
Nackludd på dressyrtävling
Jag tävlar i dressyr. Min häst har en känslig nacke och hemma använder jag mig av ett nackludd på tränset. Min fråga är nu om jag får lov att använda det på tävling? Hittar inget om det i TR, eller har jag bara missat det?
Svar: I mom 222 står det mycket noggrant uppräknat vad hästen får ha när det gäller huvudlag, bett, typ av tyglar m.m. Där står mycket riktigt inget om nackludd. Sist i momentet finns dock en form av generalklausul. Där står: "All övrig utrustning, ej nämnd ovan, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser." Du får alltså inte ha nackludd.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hur mycket får arrangören ändra?
Jag har en fråga angående arrangerande av tävlingar. TR I mom 125 säger att ett preliminärt tidsschema ska finnas i proppen. Vad innebär detta för arrangören? Hur mycket kan det preliminära schemat ändras?
Vi ska till en tävling i helgen där vi anmälde till LA:3 som skulle vara söndagens första klass. Perfekt för oss som har 30 mil att åka. När ryttarmeddelandet kommer ut så har klassen lagts sist på dagen. Vi har preliminär starttid 18.45... Hade vi vetat detta hade vi åkt 30 mil norrut istället för söderut, för där var det också tävling.
Kan arrangören flytta klasser hur som helst?
Svar: Din hänvisning till mom 125 är alldeles riktig. I punkt 2 talas om vad som gäller "... om till exempel banor eller bedömning behöver ändras omedelbart före tävlings början, ska samtliga deltagare i tävlingen underrättas.". I ett meddelande till ryttare kan alla deltagare meddelas. Emellertid ska ändringar "... godkännas av Ridsportförbundet/Distrikt innan de publiceras i meddelande till ryttare.". Du får kontakta aktuellt distrikt och kolla.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Röd rosett i svansen
Jag har en fråga angående rött band i svansen under dressyrtävling. Varför måste man ta ur bandet innan start? Det kan väl inte störa intrycket så förfärligt mycket, plus att det inte känns kul att behöva gå ut från tävlingsbanan och riskera att någon rider för nära och får hästen sparkad...
Svar: Varför en regel eller ett förbud införs kan man ofta undra. Jag kan inte svara dig varför det är så här med just detta. När det gäller dressyren är många delar mycket mer strikt reglerat än i hoppningen, även om en hel del detaljer har förändrats under senare år. Sist i mom 222 står "All övrig utrustning, ej nämnd ovan, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser." Det är den man utgår ifrån.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Rakt bett i dressyren
Någon sa att man numera får tävla dressyr i lätt klass på rakt, oledat bett. Stämmer det?
Svar: I mom 222 står det: "Tillåtna tränsbett samt stång- och bridongbett framgår av bilderna ...". Där kan du se att för både häst och ponny är det numera tillåtet med ett rakt, oledat bett. Det är även tillåtet med fasta ringar. Samtliga bett som visas får användas i de klasser som rids på träns. I mom 222 står det dessutom: "Fler bilder finns på www.ridsport.se."
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Vuxen ryttare på ponny
Jag undrar vad det är som gäller när en överårig ryttare tävlar ponny. Vad gäller för att starta ponny bland stora hästar? Och kan ponnyn starta bland ponnyer vid ryttarbyte? Är där några särskilda regler man bör tänka extra på?
Svar: Svar på frågan finns både i TR II (dressyr) och TR III (hoppning). I TR II finns bestämmelserna i mom 220. Ekipaget får starta på regionala tävlingar t o m MsvA. Licens krävs för häst och senior.
I mom 374 finns bestämmelserna för hoppning. T o m 1,20-klasser får ekipaget tävla. Här finns också en möjlighet att begära dispens för att få hoppa högre klass. Det gäller ekipage som under föregående år framgångsrikt tävlat i ponnyklass, 1,30-klass.
I både dressyr och hoppning gäller att ponny som startat i klass för stora hästar därefter inte får starta i tävling för ponny. För att ponnyn åter ska få tävla som ponny krävs: "Vid stadigvarande ryttar- och/eller ägarbyte får ponny efter anmälan till Ridsportförbundet åter starta i tävling för ponnyer.".
Mom 192 är också viktigt att ha koll på. Det handlar om oproportionerligt ekipage.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Gummibett och dressyr
Jag är lite osäker på det här med gummibett i dressyren. Får man tävla på mer eller mindre alla olika typer av tränsbett i plast/gummi - till exempel eggbett, vanligt tredelat, novabett, med mera? Och de nygodkända betten Hanging cheek snaffle, är det något man skulle kunna få ha i plast/gummi, tredelat?
Svar: I mom 222 står följande: "Tillåtna tränsbett samt stång- och bridongbett framgår av bilderna för häst respektive ponny, vilka visar prototyper för godkända bett. Tvådelat bett skall ha rundat mellanstycke. Tilläggsutrustning på bett är ej tillåtet. Alla visade bett kan vara i metall eller hård/oböjlig plast/syntet men måste vara i originalskick.". Hanging cheek snaffle kan du använda även i plast/syntet, men det får inte vara tredelat.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Plastrong - ett måste?
Jag undrar över klädseln i dressyr. I TR står ju att "Riddräkt består av ridkavaj, ridbyxor och ridstövlar samt ljus polotröja eller ljus skjorta med ljus krage, vit slips eller vit plastrong." Betyder det att plastrong är ett måste? Jag skulle helst tävla (lokalt och regionalt) med bara skjorta med hög krage och slippa det obekväma och onödiga plagget plastrong...
Svar: Ja, i mom 221 definieras det hela som "... samt ljus polotröja eller ljus skjorta med ljus krage, vit slips eller vit plastrong.". Om det i definitionen "ljus polotröja" inräknas de allt vanligare skjortorna, ofta i bomull, med krage typ polo är jag inte säker på. Någon skriven justering har i alla fall inte gjorts på ett flertal år.
Källa: Hippson.se